Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Er du gravid og vil du gerne vide, hvornår du skal scannes, så du kan se dit lille mirakel? Vi har her lavet en lille oversigt over de forskellige scanninger og hvornår i graviditeten, de forekommer.

Graviditetsscanninger i det offentlige

Alle gravide får tilbudt to scanninger i løbet af graviditeten – og disse scanninger har til formål at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er helt frivilligt, om du som gravid vælger at tage imod disse tilbud og eventuelle andre undersøgelser, som kan blive tilbudt dig i løbet af din graviditet. Disse scanninger foregår uden på maven, og det er derfor uden risiko for både mor og barn.

Den første scanning, du bliver tilbudt, finder sted mellem 11. og 13. graviditetsuge – og her er der i første omgang fokus på at undersøge, om der er liv, om der er ét eller flere fostre, hvor langt du er henne i graviditeten samt hvornår fødslen kan forventes. Du får altså her en termin, som du så skal bruge til at planlægge, hvornår du skal føde og dermed, hvornår du skal gå på barsel. Du kan også her få undersøgt, om fostret kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs syndrom med en nakkefoldsscanning og en blodprøve.

Den anden scanning, du bliver tilbudt, finder sted mellem 18. og 21. graviditetsuge – og her er der fokus på at undersøge fostrets organer, moderkagens placering i livmoderen og om fostret vokser, som det skal. Denne undersøgelse kan også vise, om der er tegn på misdannelser eller kromosomafvigelser.

Yderligere graviditetsscanninger

Du kan dog også vælge at investere i yderligere graviditetsscanninger i private klinikker, så du kan følge med i din babys sundhed og vækst samt få fine billeder af dit lille mirakel.

Tidlig tryghedsscanning

Hvis du ikke kan vente helt til 11. graviditetsuge, kan du komme til en tidlig tryghedsscanning fra uge 6+0, hvor du kan få et tidligt indblik i din graviditet og se, om alt er som det skal være. Du kan bl.a. se babys hjertelyd, vægt og længde, få fastlagt din terminsdato samt se flotte 2D-billeder af din baby.

Kønsscanning

I det offentlige er der generelt ikke stor fokus på at få kønnet at vide. Det kan være, at du er heldig og det kan ses på din anden scanning, men ellers kan det være en god idé at tage til en kønsscanning – hvis du altså gerne vil vide, om du får en dreng eller en pige. Kønsscanninger foretages fra uge 14+0, og de har desuden også fokus på vægt- og længdebestemmelse og terminsbestemmelse. Du kan også her se flotte 2D-billeder af din baby og se/høre babys hjertelyd.

Tilvækstscanning

Tilvækstscanninger er desværre ikke en del af de obligatoriske scanninger i det offentlige, men det kan være en meget betryggende scanning at tage til som gravid. Det er nemlig til sådanne scanninger at du helt fra uge 14+4 og op til fødslen løbende kan få et indblik i din babys tilvækst og sundhed. Det kan give dig tryghed igennem hele graviditeten at få en sådan scanning foretaget med 2-4 ugers mellemrum hele din graviditet igennem.

3D/4D-scanninger

På sygehuset og til de almindelige scanninger kan du se din baby i 2D og får også fine billeder med hjem. Hvis du dog gerne vil have nogle bedre og mere naturtro billeder (og videoer) af din baby, kan det være en rigtig god idé at tage til en eller flere 3D/4D-scanninger. Her kan du være heldig at få øje på nogle genkendelige ansigtstræk fra far eller mor eller se din baby enten smile, gabe eller sutte på sin tommelfinger. Det er minder for livet.

Hvis du gerne vil holde dig opdateret på din babys sundhed og vækst og have en masse smukke billeder, så kan du få det hele ved at booke tid til forskellige scanninger hos GravidSkanning her: https://gravidskanning.dk/.