Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Kroppen ændrer sig, når den har været igennem en fødsel. Men modsat hvad mange tror, betyder det ikke, at din krop er ændret for altid. Det er nemlig muligt (og fornuftigt) at træne din krop op igen, så den er fit for fight til resten af dit liv – eller endnu en fødsel.

Først og fremmest er det en rigtig god idé at træne og holde sig aktiv under graviditeten, så kroppen har et bedre udgangspunkt. Men selv hvis du ikke lige har fået gjort det, kan du godt få din før-graviditetskrop tilbage.

Få styr på kernen først

Det, der er meget tricky ved en graviditet og fødsel er, at din krop ændrer sig indefra. Derfor handler træningen ikke bare om at tabe sig eller komme i form. Du skal først genopbygge din krop, så musklerne hænger ordentligt sammen, som de gjorde før.

Det gør du ved forsigtigt at træne kroppens kerne som det allerførste. Når kernen er på plads, kan du begynde med mere ”almindelig” træning, som former og styrker resten af kroppen. Det er dog vigtigt, at du tager hensyn til, at din krop er mere sart, end den var før. Derfor skal du bruge et særligt træningsprogram til nybagte mødre, som ikke belaster din krop forkert eller for meget. Du kan finde særlige træningsprogrammer til efter-fødselstræning på nettet.

Dine mavemuskler skal samles igen

Når din kerne er på plads, kan du gå i gang med mavemusklerne. Dine mavemuskler deler sig under en graviditet og giver dig en lille topmave, men det kan sagtens trænes væk. Du kan også samle mavemusklerne, selvom der er gået flere år siden din fødsel.

At samle mavemusklerne efter en fødsel kræver særlig træning, som rammer de helt rigtige muskler. Hvis du bare laver mavebøjninger, rammer du flere forskellige muskler, så bindemusklerne ikke får den rette mængde udfordring. Mavebøjninger kan også være for hårde maven i starten, så hold dig hellere til lettere øvelser, som rammer rigtigt.

Du skal ikke længere spise for to

Efter både graviditet og amning, hvor man kan (og skal) spise lidt ekstra, kan det være svært at sætte madindtaget ned. Men det er alfa og omega for din fremtidige form, at du skruer ned til et kalorieindtag, der passer til dit aktivitetsniveau. Du behøver ikke tælle kalorier, men forsøg at ramme dine madvaner fra før graviditeten. Når du spiser mindre, vil du også lynhurtigt se resultater på kroppen.